مهندسی ژنتیک پنبه: از گذشته تا امروز
- منتشر شده در پنج شنبه, 30 مرداد 1399 12:48

این مقاله ضمن مروری بر تاریخچه اصلاح پنبه و بررسی موانع موجود، به تحقیقات صورت گرفته در زمینه تولید ارقام مقاوم به تنشهای زیستی و غیر زیستی و افزایش کیفیت پنبه با روشهای مهندسی ژنتیک و ویرایش ژنومی میپردازد.
پنبه یکی از گیاهان زراعی مهم و اقتصادی در دنیا و به عنوان چهارمین محصول مهم صنعتی در ایران به شمار میرود. در گذشته، تلاشهای زیادی جهت اصلاح کیفیت پنبه توسط اصلاحگران سنتی صورت گرفته است که به علت محدودیتهای موجود در روشهای سنتی، استفاده از روشهای مهندسی ژنتیک رواج یافت. به دنبال رواج روشهای نوین، گیاهان تراریخته پنبه مقاوم به حشرات، بیماریها، علفکش، تنشهای غیر زیستی و همچنین الیاف با کیفیت بالاتر تولید شدند. امروزه، تعدادی از این ارقام تجاریسازی شده و از پذیرش عمومی بالایی در سراسر جهان برخوردار هستند. اکنون نیز با ظهور روشهای توالییابی نسل جدید و تسهیل شناسایی ژنهای کاندید و مناسب جهت دستورزی و وجود روشهای ویرایش ژنوم (CRISPR/Cas9) با قابلیت ایجاد تغییرات هدفمند در ژنها، افق تازهای در حوزه اصلاح ژنتیکی پنبه ایجاد شده است. این مقاله ضمن مروری بر تاریخچه اصلاح پنبه و بررسی موانع موجود، به تحقیقات صورت گرفته در زمینه تولید ارقام مقاوم به تنشهای زیستی و غیر زیستی و افزایش کیفیت پنبه با روشهای مهندسی ژنتیک و ویرایش ژنومی میپردازد.
نویسندگان:
مسعود توحیدفر، سولماز خسروی
مجله بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره 9، شماره 2، تابستان 1396، صفحه 31-58
دریافت متن کامل مقاله:
پایگاه اطلاعرسانی بیوتکنولوژی ایران