پروبیوتیک و بروکلی؛ پیشگیری و درمان سرطان
- منتشر شده در دوشنبه, 07 مرداد 1398 13:22

سرطان روده یکی از شایعترین سرطانها در جهان، بهویژه در کشورهای توسعه یافته است. با وجودی که برای مراحل اولیه این بیماری، میزان بقای 5 ساله، عدد نسبتا خوبی است ولی در مراحل بعد، بقا کاهش و خطر بازگشت سرطان به میزان قابل ملاحظهای افزایش مییابد.
"پیشگیری شیمیایی" یعنی استفاده از دارو برای جلوگیری از سرطان، میتواند با مصرف محصولی که با متابولیتهای طبیعی غنیشده، تقویت شود. با این حال، متابولیتهای پیشگیرنده شیمیایی معمولا غیرفعال، دارای قابلیت ذخیره زیستی پایین و جذب ضعیف در میزبان هستند.
برای حل این مشکل، تیمی از محققان در آزمایشگاه پزشکی NUS، باکتریهایی را طراحی کردهاند که بهطور خاص سلولهای سرطانی روده را هدف قرار میدهند و ترکیبی را که در بعضی از سبزیجات وجود دارد، به یک عامل ضد سرطان تبدیل میکنند. این مطالعه که در Nature Biomedical Engineering چاپ شده است، نشان میدهد که پروبیوتیکهایی که همراه با رژیم غذایی غنی از سبزیجات خانواده Cruciferae مصرف میشوند، میتوانند به جلوگیری از سرطان روده و بازگشت آن کمک کنند.
این تیم تحقیقاتی با استفاده از تکنیکهای ژنتیکی، باکتری Escherichia coli را (نوع بیضرر از باکتریهای موجود در روده) به یک پروبیوتیک مهندسی کردند که بهطور خاص به heparan sulphate proteoglycan در سطح سلولهای سرطانی روده بزرگ متصل میشود و آنزیم myrosinase را ترشح میکند تا مولکولهای glucosinolate جذبشده توسط میزبان را (که از اجزای طبیعی سبزیجات خانواده Cruciferae از جمله کلم بروکلی است) به sulphoraphane (یک مولکول کوچک آلی با فعالیت ضد سرطانی شناخته شده) تبدیل کند.
این سیستم منجر به مهار بیش از ۹۵٪ تکثیر لاینهای سلولی آدنوکارسینومای روده بزرگ در شرایط in vitro شد. تعداد تومورها را تا 75 درصد کاهش داد و اندازه تومورهای باقیمانده را به یک سوم اندازه تومورها در موشهای کنترل كه با این مخلوط تغذيه نشده بودند، رساند. سلولهای طبیعی نمیتوانند این تبدیل را انجام دهند و یا با این ترکیب متأثر شوند، همچنین این سیستم بر سلولهای سرطانی دیگر مانند سرطان سینه و معده اثر ندارد. این پروبیوتیکها میتوانند به دو روش مورد استفاده قرار گیرد: ۱-پیشگیریکننده و ۲- تمیزکننده سلولهای سرطانی که پس از جراحی باقی میمانند.
روزگاری خواهد رسید که بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ بتوانند پروبیوتیکها را بهعنوان یک مکمل غذایی در کنار بروکلی برای جلوگیری از این سرطان یا کاهش بازگشت آن پس از عمل جراحی، مصرف کنند.
پروفسور chang که هدایت این تحقیق را به عهده داشت، میگوید: "یکی از جنبههای هیجانانگیز استراتژی ما این است که فقط بر شیوه زندگی سرمایهگذاری میکند و بهطور بالقوه رژیم غذایی معمولی ما را به یک رژیم درمان پایدار و ارزان قیمت تبدیل میکند. امیدواریم که این استراتژی بتواند مکمل مفیدی برای درمان کنونی سرطان باشد."
ترجمه و تلخیص: سارا هجری
به سفارش مرکز جامع اطلاع رسانی زیست فناوری کشاورزی
کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری