کاهش حساسیت به شیر با تغذیه گاو با ویتامین A
- منتشر شده در سه شنبه, 13 اسفند 1398 14:19

شیر گاو یکی از مهمترین آلرژنهای غذایی است. در برخی از نوزادان، آلرژی به شیر گاو ایجاد میشود که معمولا با بزرگسالی کاهش مییابد. آلرژی واقعی به شیر در ۳ تا ۵٪ کودکان اروپایی و بهندرت در بزرگسالان رخ میدهد. این بیماری با بیماری عدم تحمل به لاکتوز که در آن فقدان آنزیم لاکتاز منجر به ناتوانی در تجزیه مناسب قند لاکتوز موجود در محصولات لبنی میشود، متفاوت است.
این آلرژی ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای آلرژیک دیگر را افزایش دهد زیرا در آلرژی به شیر، سیستم ایمنی با یک پاسخ ایمنی متفاوت، علیه پروتئینهای شیر واکنش میدهد و سلولهای ایمنی اختصاصی موسوم به لنفوسیتهای Th2 را ایجاد میکند که آنتیبادیهایی را علیه پروتئینهای شیر تولید میکنند و لذا واکنش زنجیرهای آلرژیک بالقوه خطرناکتری را موجب میشوند.
به گفته محققان، اجزای شیر گاو خود میتوانند مانع از واکنش آلرژیک شوند. بارگیری رتینوئیک اسید (که متابولیت فعال ویتامین A است) بر روی پروتئین Bos d 5 یا بتا-لاکتوگلوبولین (که یکی از پروتئینهای مهم شیر گاو و عامل واکنشهای آلرژیک است) میتواند از واکنش آلرژیک جلوگیری کند.
بتا-لاکتوگلوبولین یک پروتئین کروی با ۱۶۲ ریشه آمینواسیدی و جرم مولکولی ۱۸٫۳ کیلودالتون، جزئی از یک خانواده پروتئینی بهنام لیپوکالینها است که این خانواده پروتئینی از لحاظ عملکردی متنوع هستند و تشابه توالی آمینواسیدی کمی دارند ولی یک پاکت مولکولی در ساختار مرکزی خود دارند که بسیار حفاظتشده است و میتواند مولکولهای کوچک آبگریز مانند رتینوئیک اسید را بگیرد.
بارگذاری رتینوئیک اسید، بتا-لاکتوگلوبولین را به یک تولروژن تبدیل میکند. اگر بتا-لاکتوگلوبولین به اصطلاح رتینوئیک اسید را به جیب بزند، سلولهای ایمنی بهآرامی واکنش نشان میدهند و واکنش ایمنی آلرژیک ایجاد نمیشود.
برای حل مشکل آلرژی به شیر، نیاز است گاوها مقدار کافی از ویتامین A را مثلا از طریق علوفه غنیشده با این ویتامین دریافت کنند. البته احتمالاً مکمل مصنوعی حاوی ویتامین A چنین اثری را ندارد و منجر به بارگیری کافی آلرژن شیر نمیشود.
ترجمه و تلخیص: سارا هجری
به سفارش مرکز جامع اطلاع رسانی زیست فناوری کشاورزی
کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری