زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

نوسانات کشت گیاهان صنعتی؛ تحت تأثیر شرایط کشت آبی

گیاهان صنعتی به گیاهانی اطلاق می شود که محصول آنها نیاز به فرآوری صنعتی دارد. به‏ عبارت دیگر این گیاهان نقطه شروع یک زنجیره ‏ی صنعتی محسوب می‏ شوند، مانند نقشی که گیاهانی چون کلزا و سویا در صنعت روغن‏ کشی ایفا می‏ کنند.

غالب زمین‏های زیر کشت گیاهان صنعتی از نوع کشت آبی هستند، در نتیجه فراز و فرود کلی سطح زیر کشت این گیاهان نیز تحت تأثیر شرایط کشت آبیست. افزایش سطح زیرکشت گیاهان صنعتی از سال 60 تا سال 75 ادامه داشته است. بعد از آن تا سال 93 (غیر از سالهای 85-84 و 86-85) این روند تقریباً برعکس شده است، به ‏طوریکه در سال 93-92 با کشت 490 هزار هکتار به سطح زیر کشت سال 60 بازگشته است (شکل 1).

 

شکل 1- سطح زیر کشت آبی ودیم گیاهان صنعتی

 

میزان تولید گیاهان صنعتی از سال زراعی 71-70 تا سال زراعی 85-84 صعودی بوده است. پس از آن میزان تولید کاهش یافته است تا جایی‏ که در سال 87-86 مجموع تولید آبی و دیم تا 45 درصد کاهش داشته است. البته پس از این کاهش شدید، از سال 89-88 با وجود کاهش اراضی کشت شده، تولید افزایش یافته و در سال 93-92 تا حدود 12 میلیون تن افزایش می‏یابد (شکل 2).

لازم به ذکر است که محصولات صنعتی بر خلاف زیرگروه غلات، انواع متفاوتی از محصولات با ویژگی‏ها و وزن‏های متفاوت از پنبه تا چغندرقند را شامل می‏ شوند. در نتیجه وزن کلی تمام محصولات صنعتی تخمین دقیقی از وضعیت تک تک آنها نخواهد بود. لذا باید تولید و عملکرد هریک از محصولات صنعتی در واحد هکتار به‏ طور جداگانه بررسی شود. 

 

شکل 2- سهم تولیدات کشت آبی ودیم از کل تولید گیاهان صنعتی

 

گردآوری و تألیف: زهرا مختارزاده
به سفارش کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری
 

                            

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به منظور توسعه زیست فناوری کشاورزی ایجاد گردیده است.