زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

کشت دیم حبوبات طی ۳۷ سال گذشته برای کشاورزان سودآور نبوده است

با اینکه بیشترین سطح زیر کشت حبوبات را کشت دیم تشکیل داده است، اما به دلیل وابستگی کشت دیم به شرایط اقلیمی و عملکرد پایین این نوع کشت، کشت دیم حبوبات طی سالهای گذشته برای کشاورز سودآوری نداشته است.

حبوبات از جمله مهم‏ترین منابع گیاهی تأمین پروتئین هستند که مصرف آنها در کنار گوشت قرمز و سفید، نیاز بدن به انواع متفاوتی از اسیدهای آمینه را برطرف می‏ کند. در گروه حبوبات، نخود علاوه برآنکه در طب سنتی ایران به مصرف آن توصیه شده است،‌ بیشترین سهم را نیز در سطح زیر کشت و تولید داراست. همان‏طور که در نمای کلی گروه حبوبات نشان داده شده است (شکلهای 1 و 2)، سطح زیر کشت و تولید حبوبات از سال 75-74 تا سال 93-92 کاهش یافته است، اما اوج کاهش از سال 86-85 آغاز شده است. عمده سطح زیر کشت حبوبات از نوع کشت دیم بوده و همین موضوع حساسیت کشت آنها را به شرایط و تغییرات اقلیمی سبب شده است. عمده کاهش سطح زیر کشت حبوبات، ناشی از افت سطح کشت دیم بوده و بر اساس داده ‏های ارائه شده، سطح زیرکشت آبی کمترین میزان تغییرات را داشته است (شکل 1). بررسی تولید حبوبات نشان می ‏دهد که با وجود زیر کشت دیم بودن عمده زمینهای زیر کشت حبوبات، میزان تولید در کشت آبی تقریباً به اندازه‏ ی تولید در کشت دیم بوده است. به‏ عنوان مثال در سال 92-91 با وجود آنکه از مجموع 770 هزار هکتار سطح زیر کشت حبوبات، 614 هزار هکتار زیر کشت دیم بوده است، 262 هزار تن حبوبات از کشت دیم و 242 هزار تن از کشت آبی تولید شده است. علت این وضعیت، عملکرد پایین کشت دیم در هکتار است. در نتیجه همانطور که در جدول 1-24 مربوط به سودآوری نخود نیز ذکر شده است،‌ کشت دیم حبوبات برای کشاورزان زیان‏ آور بوده است. 

 

شکل 1- سطح زیرکشت آبی و دیم از کل کشت حبوبات در بازه‏ ی زمانی 37 ساله

 

شکل 2- تولید حبوبات به تفکیک کشت آبی و دیم در بازه‏ ی زمانی 37 ساله

 

گردآوری و تألیف: زهرا مختارزاده
به سفارش کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری
 
 

 

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به منظور توسعه زیست فناوری کشاورزی ایجاد گردیده است.