کشت ذرت علوفه ای؛ متأثر از منابع آبی
- منتشر شده در یکشنبه, 05 آذر 1396 00:15
ذرت علوفه ای پس از یونجه بیشترین سطح زیر کشت را در زیرگروه نباتات علوفه ای به خود اختصاص داده است. عمده کشت این محصول به صورت کشت آبی بوده و کشت دیم سهم بسیار ناچیزی در تولید ذرت علوفه ای داشته است.
از سال زراعی 87-86 کشت ذرت علوفه ای در کشور آغاز شده و با رشد سریع تا سال 88، 46 درصد سهم سطح زیر کشت و تولید نباتات علوفه ای را در اختیار گرفته است. جدول 1 نشان می دهد که سطح زیر کشت ذرت علوفه ای طی بازه ی زمانی 7 ساله مورد بررسی، به حدود دو برابر افزایش یافته است. عمده ی زمین های زراعی ذرت علوفه ای زیر کشت آبی قرار دارند و کشت دیم سهم بسیار ناچیزی در زراعت این محصول دارد (شکل 1). در سال 93-92 از 202 هزار هکتار مجموع سطح زیر کشت ذرت علوفه ای، 201 هزار هکتار مربوط به کشت آبی بوده است. تولید ذرت علوفه ای نیز طی این 7 سال با تغییرات اندکی روبه رو بوده است (شکل 2). در سال زراعی 93-92 تولید ذرت علوفه ای با رشد 30 درصدی، به بیش از 9 میلیون تن رسیده است. این درحالیست که عملکرد کشت آبی در این سال، 1 تن در هر هکتار کاهش داشته است (شکل 3). در نتیجه افزایش تولید ذرت علوفه ای ناشی از افزایش سطح زیر کشت بوده است.
جدول 1-31- متوسط و دامنه تغييرات سهم سطح زیر کشت هریک از نباتات علوفه ای از كل نباتات علوفه ای
*هزار هکتار
شکل 1- سطح زیر کشت ذرت علوفه ای به تفکیک کشت آبی ودیم در بازه ی زمانی 7 ساله
شکل 2- تولید ذرت علوفه ای به تفکیک کشت آبی ودیم در بازه ی زمانی 7 ساله
شکل 3- عملکرد ذرت علوفه ای به تفکیک کشت آبی ودیم در بازه ی زمانی 7 ساله