زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

سیستم نظارت جهانی (GSS) برای بیماری‌ های گیاهی

شیوع بیماری‌های گیاهی به شکل هشداردهنده‌ای در حال افزایش است. جهان به یک راه جدید به منظور حفظ تجارت محصولات کشاورزی نیاز دارد و Global Surveillance System) GSS) برای این منظور گامی رو به جلو خواهد بود. هدف GSS گرد‌‌آوری بیش از 180 عضو انجمن بین‌المللی حفاظت از گیاهان (IPPC) با تمرکز روی کشورهای پرخطر است.

برای رفع نیاز غذای بشر، تا سال 2050 تولید جهانی کشاورزی باید 70 درصد افزایش یابد. در سراسر جهان، کاهش بازده ناشی از خسارت آفات و بیماری‌ها به طور متوسط 5/21٪ در گندم، 0/30٪ در برنج، 6/22٪ در ذرت، 2/17٪ در سیب‌زمینی و در سویا 4/21٪ است. این محصولات نصف میزان مصرف کالری انسان را شامل می‌شوند.

بسیاری از سازمان‌های حفاظت گیاهی ملی و منطقه‌ای (NPPOs) و (RPPOs) برای نظارت و پیشگیری از شیوع بیماری‌های گیاهی در تلاشند. با این وجود، بسیاری از کشورها، به ویژه کشورهای کم‌درآمد، اطلاعات مربوط را به‌طور مؤثری مبادله نکرده، در نتیجه باعث به تأخیر افتادن واکنش‌ها برای جلوگیری از ایجاد و گسترش بیماری‌ها می‌شوند.

GSS شش محصول کشاورزی اصلی (ذرت، سیب‌زمینی، کاساوا، برنج، لوبیا و گندم) و سایر غذاها و محصولات کشاورزی مهم را اولویت‌بندی می‌کند. همچنین بر شبکه‌های “نظارت عامل” و “نظارت غیر عامل” کارکنانی که برای مقابله با شیوع بیماری‌ها مشغول به کار هستند، تمرکز دارد.

نظارت عامل شامل آزمایشگاه‌های ایستگاه‌های بازرسی کشاورزی، گمرک‌ها و بازرسان سلامت گیاهی در مرزها و بنادر ورودی است. نظارت غیر عامل شامل شبکه‌های آزاد کشاورزان، دستیار مزرعه‌دار در سازمان‌های کشاورزی ملی، دانشمندان و متخصصان کشاورزی در مراکز تحقیقاتی و دانشگاه‌ها و متخصصان صنایع کشاورزی است.

GSS به تکنولوژی پیشرفته برای تشخیص سریع بیماری کمک می‌کند و از شبکه‌های ارتباطی از جمله رسانه‌های اجتماعی بهره ‌برده تا به سرعت اطلاعات را به اشتراک بگذارد.

 در مقاله منتشر شده در Science، یک سیستم نظارت جهانی پیشنهاد شده که شیوه‌های ایمنی‌زیستی و امکانات شبکه را گسترش داده و سازگار می‌سازد.  

دانشمندان بر اهمیت به اشتراک گذاشتن فوری داده‌ها و بیان اطلاعات دقیق به عموم مردم، کشاورزان و حتی رهبران سیاسی کشورها تأکید دارند. با اینکه ضروری است که قادر به پاسخگویی سریع به شرایط اضطراری بیماری‌های گیاهان باشیم؛ طبق استدلال این مقاله این مهم کافی نخواهد بود.

یک سیستم نظارت جهانی فعال به ما این امکان را می‌دهد تا پیش از مواجه شدن با بیماری‌های همه‌گیر، مشکلات بیماری را پیش‌بینی کنیم. زمان افزوده به دلیل پیش‌آگاهی و همکاری‌های بین‌المللی، امکان پاسخ بسیار مؤثرتری را فراهم ساخته و از شیوع بیماری‌های شدید جلوگیری می‌کند.

مترجم: مریم نیکی

مجله زیست فن

منبع خبر

مقاله منبع

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری تعلق دارد.