ضرورت بازنگری و احیا در حوزه واکسن آبزیان
- منتشر شده در جمعه, 24 مرداد 1399 14:01
مدیرکل بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی را قطب تولید انواع واکسن در منطقه عنوان کرد و گفت: با توجه به تجربیات تلخ گذشته در حوزه واردات واکسن آبزیان، برنامه توسعه واکسیناسیون آبزیان تهیه شده که نوعی بازنگری و احیا در این زمینه محسوب می شود.
امراله قاجاری در کمیته راهبری تحقیق و توسعه واکسن های آبزیان که با حضور مسئولان مربوطه در موسسه رازی برگزار شد، با بیان اینکه رازی قطب تحقیق و تولید انواع واکسن و واکسن آبزیان در منطقه است، اظهار کرد: برای هر دامپزشکی افتخار است که روزی در این موسسه فعالیت کند.
وی با اشاره به اینکه بحث واکسن در مقایسه با دام و طیور بحث جدیدتری در دنیا و کشور محسوب می شود، افزود: بر همین اساس بیماری و کنترل و مدیریت بیماری آبزیان نیز در چنین جایگاهی قرار دارند و همین امر سبب می شود تا عقب ماندگی که نسبت به حوزه دام و طیور شاهد هستیم، موضوع عجیبی نباشد.
مدیرکل بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به اینکه ورود به بخش واکسن مربوط به سال ۱۳۸۶ است که واردات آن از کشور چین انجام شد، بیان کرد: حدود ۹ سال پیش نیز تولید واکسن آبزیان در موسسه رازی شعبه شیراز کلید خورد و در این زمینه قدمتی ۹ ساله را در کشور شاهد هستیم.
وی به اقدامات مناسبی که توسط جهاد دانشگاهی در کشور انجام شده اشاره کرد و گفت: علی رغم همه این موارد واقعیت این است که در این حوزه عقب بوده و نیازمند جان تازه ای هستیم.دکتر قاجاری با تاکید بر لزوم بازنگری و احیا حوزه واکسن آبزیان افزود: پیش نویس برنامه توسعه واکسیناسیون آبزیان در کشور آماده شده که سعی کردیم در آن واقعیت کشور را ببینیم و اجرا کنیم چراکه تجربیات تلخی در این زمینه در گذشته به سبب واردات واکسن داشتیم.
وی ادامه داد: باید منطقی، علمی و بر اساس یافتههای علمی ورود پیدا کنیم، خاطرنشان کرد: در این راستا برنامه توسعه واکسیناسیون آبزیان می تواند سندی برای انجام حرکت های نوین در کشور باشد.مدیرکل بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور واکسن را به عنوان ابزار برای مدیریت و پیشگیری از بیماری دانست و کاربرد صحیح و ایمن واکسن را موضوعی بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: این موضوع باید در کنار مدیریت بهینه پرورش ماهی به کار گرفته شود.
وی با بیان اینکه در بستر معیوب و بیمار نمیتوان کار درستی انجام داد، تصریح کرد: باید از تمام روش ها استفاده کنیم تا بهداشت دام و آبزیان کشور را تامین کنیم در این راستا لازم است مایه کوبی آبزیان همانند طیور راه اندازی و به چرخه توزیع و مصرف دامپزشکی وارد شود.
دکتر قاجاری اضافه کرد: بحث آموزش و ترویج نیز موضوع بسیار مهمی است که باید پیگیری و اجرایی شود، لازم است طرح ترویجی توسط سازمان تحقیقات تهیه شود.