زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

آمریکا؛ بزرگترین کشور کشت، تولید و مصرف کننده محصولات تراریخته

 

ایالات متحده آمریکا یکی از 6 کشور مؤسس کشت، تولید و مصرف محصولات تراریخته در جهان است. چین، آرژانتین، کانادا، استرالیا و مکزیک از دیگر کشورهای مؤسس گسترش این محصولات در جهان هستند. طی 21 سال کشت، تولید و مصرف محصولات تراریخته، همواره آمریکا رتبه برتر جهانی را در این زمینه داشته است. 

 

 

آمریکا رتبه اول کشت، تولید و مصرف محصولات تراریخته را در جهان دارد. پس از آمریکا، برزیل و آرژانتین در رتبه دوم و سوم قرار دارند. عمده محصولات تراریخته موجود در بازار آمریکا عبارتند از: ذرت تراریخته، سویای تراریخته، پنبه تراریخته، کلزای تراریخته (کانولای تراریخته)، چغندرقند تراریخته، یونجه تراریخته، پاپایای تراریخته و کدوی تراریخته. 

 

 

نرخ پذیرش ذرت تراریخته در آمریکا در سال 2013 به 90% رسیده است. سویای تراریخته نیز در سال 2013 به نرخ پذیرش 93 درصدی در آمریکا رسیده است. چغندرقند تراریخته طی 9 سال کشت در سال 2014 به نرخ پذیرش 99 درصدی در آمریکا رسیده است. نرخ پذیرش بالای این محصولات نشان دهنده رضایت کشاورزان آمریکایی و استقبال آنها از محصولات تراریخته است. 

 

آمریکا؛ کشور پیشرو تولید محصولات تراریخته در سال 2014

 

 

در سال 2014، ایالات متحده آمریکا با کشت 73/1 میلیون هکتار محصولات تراریخته، رتبه برتر تولید این محصولات در جهان را داشته است. 

 

آمریکا؛ کشور پیشرو تولید محصولات تراریخته در سال 2015

 

 

آمریکا با کشت 70/9 میلیون هکتار محصولات تراریخته در سال 2015، کشور برتر کشت، تولید و مصرف این محصولات بوده است. 

 

 

در سال 2015 نیز همچون سالهای گذشته، آمریکا رتبه اول کشت، تولید و مصرف محصولات تراریخته را هم از نظر سطح زیر کشت و هم از نظر تعداد محصولات موجود در بازار داشته است. طی سال 2015، سطح زیر کشت محصولات تراریخته در ایالات متحده آمریکا 70/9 میلیون هکتار بوده و محصولات تراریخته موجود در بازار آمریکا عبارت بودند از: ذرت تراریخته، سویای تراریخته، پنبه تراریخته، کلزای تراریخته، چغندرقند تراریخته، یونجه تراریخته، پاپایای تراریخته، کدو حلوایی تراریخته و سیب زمینی تراریخته. 

 

 

آمریکا با کشت 70/9 میلیون هکتار محصولات تراریخته در سال 2015، همچنان رتبه اول کشت، تولید و مصرف این محصولات در جهان را به خود اختصاص داده است. بیش از 39% محصولات تراریخته در آمریکا تولید می شوند و نرخ پذیرش این محصولات توسط کشاورزان آمریکایی، بیش از 90% است. ذرت تراریخته با نرخ پذیرش 92%، سویای تراریخته با نرخ پذیرش 94% و پنبه تراریخته با نرخ پذیرش 94% در این کشور کشت شده اند. 

 

 

در بین محصولات تراریخته مختلف کشت و تولید تجاری شده در آمریکا در سال 2015، پنبه تراریخته با نرخ پذیرش 96% رتبه اول را داشته است. پس از آن چغندرقند تراریخته با نرخ پذیرش 95%، سویای تراریخته با نرخ پذیرش 94%، ذرت تراریخته با نرخ پذیرش 93%، کلزای تراریخته با نرخ پذیرش 90%، پاپایای تراریخته با نرخ پذیرش 50%، یونجه تراریخته با نرخ پذیرش 30% و کدوی تراریخته با نرخ پذیرش 12% قرار دارند. 

 

سطح زیر کشت محصولات تراریخته در آمریکا طی سال 2015، حدود 71 میلیون هکتار بوده است. 60% محصولات تراریخته تولید شده در آمریکا مصرف داخلی شده و 40% آن صرف صادرات شده است. به این ترتیب آمریکا بزرگترین تولید کننده و همچنین مصرف کننده محصولات تراریخته در جهان است. 

 

 

ذرت تراریخته متحمل به خشکی با نام تجاری DroughtGuard در سال 2015 در 810 هزار هکتار از اراضی کشاورزی آمریکا کشت شده است. 

 

 

ذرت تراریخته مقاوم به خشکی با نام تجاری DroughtGuard برای اولین بار در سال 2013 در سطح 50 هزار هکتار در آمریکا کشت شده و در سال 2015 با افزایش 15 برابری سطح زیر کشت،  810 هزار هکتار از اراضی کشاورزی آمریکا را به خود اختصاص داده است. 

 

 

پذیرش بالای ذرت تراریخته مقاوم به خشکی در آمریکا طی 2 سال، نشان دهنده سودآوری و بازده اقتصادی بالای این محصول برای کشاورزان آمریکاییست. 

 

 

4 محصول تراریخته جدید مجوز تولید تجاری و ورود به بازار آمریکا را در سال 2015 گرفتند. این محصولات عبارتند از: سیب تراریخته با نام تجاری Arctic، سیب زمینی تراریخته با نام تجاری Innate، کلزای تراریخته (کانولای تراریخته) با نام تجاری SU و ماهی تراریخته (ماهی سالمون آتلانتیک تراریخته). 

 

 

سیب زمینی تراریخته مقاوم به بیماری قارچی بلایت که مهمترین بیماری سیب زمینی محسوب می شود، توسط شرکت سیمپلات آمریکا در سال 2015 تولید تجاری شده است. 

اولین کلزای ویرایش ژنومی شده در سال 2015 توسط شرکت سیباس آمریکا تجاری سازی شده است.

دو رقم سیب تراریخته که دیرتر از سیبهای غیرتراریخته قهوه ای و تیره می شود، در سال 2015 توسط شرکت اکاناگان برای بازار آمریکا و کانادا، تجاری سازی شده است. 

یونجه تراریخته با محتوای لیگنین پایینتر، هضم راحت تر و محصول بیشتر نیز از محصولات گیاهی تولید تجاری شده در سال 2015 در آمریکاست. 

در مورد حیوانات تراریخته، پس از 20 سال، سازمان غذا و داروی آمریکا یا FDA برای اولین بار، اولین حیوانات تراریخته را برای مصرف انسانی تأیید کرد:

ماهی سالمون تراریخته با سرعت رشد بیشتر 

و مرغ تراریخته که تخم آن برای درمان یک بیماری نادر و کشنده انسانی

 

دو رقم سیب تراریخته با نام تجاری آرکتیک در سال 2015 مجوز تولید تجاری و ورود به بازار را در آمریکا و کانادا گرفتند. سیب تراریخته آرکتیک دیرتر از سیبهای غیرتراریخته قهوه ای می شود. 

 

 

هنگامی که سلولهای سیب به دلیل برش دچار آسیب می شوند، آنزیم اکسید پلی فنل، فعل و انفعال شیمیایی در این میوه را آغاز می کند که به قهوه ای شدن سیب منجر می شود. در سیب تراریخته آرکتیک (Arectic apple) با استفاده از فرآیند خاموشی ژن یا RNAi ژن مسئول تولید آنزیم اکسید پلی فنل خاموش شده و در نتیجه این سیبها با برش تغییر رنگ نداده و قهوه ای نمی شوند.

 

 

سیب زمینی تراریخته مقاوم به بیماری قارچی بلایت سیب زمینی، یکی از محصولات تراریخته جدید آمریکاست که در سال 2015 تجاری سازی شده است. بیماری بلایت باعث وقوع قحطی سال 1845 در ایرلند شده و با خسارت سالانه حدود 7/5 بیلیون دلاری، هنوز مهمترین بیماری سیب زمینی محسوب می شود. 

 

 

تجاری سازی سیب زمینی تراریخته مقاوم به بیماری قارچی بلایت سیب زمینی در آمریکا در سال 2015 کمک بزرگی به مدیریت بیماری بلایت قارچی که مهمترین بیماری سیب زمینی است خواهد کرد. 

 

اولین محصول غذایی حیوانی تراریخته در جهان، ماهی سالمون تراریخته است که در سال 2015 در آمریکا مجوز تولید تجاری و ورود به بازار گرفته است. ماهی سالمون آتلانتیک، به طور معمول برای رشد در مزارع پرورشی به 3 سال زمان نیاز دارد. در حالیکه ماهی سالمون تراریخته به نیمی از این زمان برای رشد احتیاج دارد.

 

 

ماهی تراریخته سالمون با انتقال ژن هورمون رشد از یک نوع ماهی دیگر ایجاد شده است. این ماهی قابلیت رشد سریعتری نسبت به ماهی سالمون غیر تراریخته دارد. 

 

 

مرغ تراریخته که تخم آن برای درمان یک بیماری نادر و کشنده انسانی (که نقص در آنزیم لیپاز لیزوزومی نامیده می شود) کاربرد دارد، در سال 2015 مجوز سلامت، تولید تجاری و ورود به بازار آمریکا را گرفته است. 

 

 

طی 20 سال تولید تجاری محصولات تراریخته در جهان، از سال 1996 تا 2015، آمریکا بیشترین سود را از تولید این محصولات برده است. سود آمریکا از تولید محصولات تراریخته طی دوره 20 ساله، 72/9 میلیارد دلار بوده و در سال 2015 به تنهایی 6/9 میلیارد دلار بوده است. 

 

 

از سال 1996 تا 2015 حدود 167/8 میلیارد دلار از فروش محصولات تراریخته عاید کشورهای تولید کننده آنها شده است. در این بین آمریکا با کسب 72/9 میلیارد دلار، بیشترین سود را از تولید و فروش محصولات تراریخته برده است. پس از آن، آرژانتین با کسب 21/1 میلیارد دلار، هند با کسب 19/6 میلیارد دلار، چین با کسب 18/6 میلیارد دلار، برزیل با کسب 16/4 میلیارد دلار و کانادا با کسب 7/3 میلیارد دلار بیشترین سود را از تولید و فروش محصولات تراریخته در جهان برده اند. 

 

آمریکا؛ کشور پیشرو تولید محصولات تراریخته در سال 2016

 

 

در سال 2016، 26 کشور جهان محصولات تراریخته را در سطح 185/1 میلیون هکتار کشت کرده اند که نسبت به سال 2015 با افزایش 3 درصدی همراه بوده است. در این بین ایالات متحده آمریکا با کشت 72/9 میلیون هکتار محصولات تراریخته رتبه اول جهانی را داشته است. در مجموع آمریکا به همراه کانادا (به عنوان دو کشور صنعتی) و برزیل، آرژانتین و هند (به عنوان 3 کشور در حال توسعه) 91% محصولات تراریخته مصرفی جهان را کشت و تولید کرده اند. 

 

 

سطح زیر کشت محصولات تراریخته در آمریکا در سال 2016 نسبت به سال 2015 با افزایش 3 درصدی همراه بوده است. سطح زیر کشت این محصولات در سال 2015، 70/9 میلیون هکتار بوده که در سال 2016 به 72/9 میلیون هکتار رسیده است. 

 

 

آمریکا به عنوان کشور اول در بین 5 کشور برتر تولید کننده محصولات تراریخته در جهان، حدود 72 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی خود را در سال 2016 زیر کشت محصولات تراریخته برده است. پس از آمریکا، برزیل با کشت 49/1 میلیون هکتار، آرژانتین با کشت 23/8 میلیون هکتار، کانادا با کشت 11/6 میلیون هکتار و هند با کشت 10/8 میلیون هکتار محصولات تراریخته به ترتیب در رتبه دوم تا پنجم جهانی کشت و تولید محصولات تراریخته قرار دارند. 

 

 

ایالات متحده آمریکا بزرگترین تولید کننده محصولات تراریخته در جهان است. در کشور آمریکا به تنهایی 39/4% از محصولات تراریخته موجود در بازارهای جهانی را کشت و تولید می کند. 

 

 

در سال 2016، آمریکا 72/92 میلیون هکتار محصول تراریخته کشت کرده است. در بین محصولات تراریخته کشت شده در این کشور بیشترین سطح زیر کشت به ترتیب به ذرت تراریخته، سویای تراریخته، پنبه تراریخته، یونجه تراریخته، کلزای تراریخته و چغندرقند تراریخته اختصاص داشته است. 

 

آمریکا در سال 2016، بیشترین تعداد محصولات تراریخته را در جهان کشت، تولید و مصرف کرده است. این محصولات عبارتند از: 

ذرت تراریخته در سطح 35/05 میلیون هکتار

سویای تراریخته در سطح 31/84 میلیون هکتار

پنبه تراریخته در سطح 3/70 میلیون هکتار

یونجه تراریخته در سطح 1/23 میلیون هکتار

کلزای تراریخته در سطح 620 هزار هکتار 

چغندرقند تراریخته در سطح 470 هزار هکتار 

پاپایای تراریخته 1000 هکتار

کدوی تراریخته 1000 هکتار 

سیب زمینی تراریخته 2500 هکتار

 

 

چغندرقند تراریخته با نرخ پذیرش حدود 100% در دو کشور آمریکا و کانادا کشت شده است. سطح زیر کشت این محصول حدود 480 هزار هکتار بوده است. 

 

 

از مزایای کشت چغندرقند تراریخته که موجب پذیرش حدود 100 درصدی این محصول توسط کشاورزان آمریکا و کانادا شده است، می توان به کنترل علفهای هرز، مقرون به صرف بودن اقتصادی و شرایط کشت آسان این محصول اشاره کرد. 

 

 

چغندرقند تراریخته یا اصلاح ژنتیکی شده نوین رقم H7-1 یکی از محصولات تراریخته تولیدی شرکت مونسانتو است. این محصول تراریخته صفت مقاومت به علف کش گلایفوسیت را دارد. اداره ایمنی غذای اتحادیه اروپا در سال 2006 سلامت این محصول را تأیید کرده و مجوز واردات و مصرف چغندرقند تراریخته در اتحادیه اروپا را صادر کرده است. از سال 2007 واردات و مصرف چغندرقند تراریخته در اروپا آغاز شده و تاکنون نیز ادامه دارد. 

 

 

اداره ایمنی غذای اتحادیه اروپا (EFSA) نیز پس از 10 سال واردات و مصرف چغندرقند تراریخته تولید آمریکا و کانادا، در سال 2017 مجدداً سلامت این محصول را مورد تأیید قرار داده و مجوز واردات آن را تمدید کرده است. 

 

 

آمریکا در سال 2016 با کشت 31/8 میلیون هکتار سویای تراریخته، رتبه دوم تولید این محصول در جهان را به خود اختصاص داده است. 

 

 

 

روغن سویای تراریخته یا اصلاح ژنتیکی شده نوین جدید تولید تجاری شده در بازار آمریکا موجب کاهش عوارضی مانند چاقی و بروز مقاومت به انسولین در مقایسه با روغن سویای غیرتراریخته می شود. 

 

 

روغن سویای تراریخته جدید با نام تجاری Plenish به گونه ای مهندسی شده که اسیدلینولئیک بسیار کمتری داشته باشد و در نتیجه به لحاظ ترکیب شبیه روغن زیتون می شود که اساس رژیم غذایی مدیترانه ای بوده و روغن سالمی محسوب می گردد. این امر همچنین موجب افزایش ماندگاری روغن در محصولاتی می شود که با این روغن سرخ می شوند. 

 

 

ذرت تراریخته مقاوم به خشکی با نام تجاری DroughtGuard از سال 2013 در آمریکا به تولید تجاری رسیده است و در سال 2016 سطح زیر کشت این محصول در ایالات متحده به حدود 1/2 میلیون هکتار افزایش یافته است. ذرت تراریخته مقاوم به خشکی در شرایط تنش خشکی میزان تعرق را تا 175 درصد کاهش می دهد. این وضعیت موجب حفظ بهتر رطوبت و عدم نیاز به آبیاری اضافی و کاهش اثرات تنش خشکی می شود. 

 

 

ایالات متحده آمریکا در سال 2016، 18 مجوز جدید برای 6 رخداد محصولات تراریخته جهت کشت، تولید و مصرف به عنوان خوراک انسان و دام صادر کرده است و از جهت صدور مجوز رخدادهای تراریخته جدید در رتبه پنجم جهانی قرار گرفته است.  

 

 

در ایالات متحده آمریکا، چغندرقند تراریخته 95% سطح زیر کشت محصول چغندرقند، سویای تراریخته 93% سطح زیر کشت محصول سویا، پنبه تراریخته 93% سطح زیر کشت محصول پنبه، کلزای تراریخته (کانولا) 90% سطح زیر کشت محصول کلزا، ذرت تراریخته 86% محصول ذرت، پاپایای تراریخته 80% سطح زیر کشت محصول پاپایا را به خود اختصاص داده اند. همچنین 25 هزار هکتار کدو سبز تراریخته و کدو حلوایی تراریخته در این کشور کشت شده است. 

 

 

آمریکا به عنوان کشور اول در بین 10 کشور برتر تولید کننده محصولات تراریخته در جهان، حدود 75 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی خود را در سال 2017 زیر کشت محصولات تراریخته برده است. پس از آمریکا، برزیل، آرژانتین، کانادا، هند، پاراگوئه، پاکستان، چین، آفریقای جنوبی و برزیل قرار گرفتند.

 

 

آمریکا به تنهایی 40% محصولات تراریخته  موجود در باازارهای جهانی رادر سال 2017 را کشت کرده است.

 

 

 

آمریکا در سال 2017، بیشترین تعداد محصولات تراریخته را در جهان کشت، تولید و مصرف کرده است.  محصولات کشت شده  عبارتند از: 

ذرت تراریخته در سطح 33/84 میلیون هکتار

سویای تراریخته در سطح 34/05 میلیون هکتار

پنبه تراریخته در سطح 4/58 میلیون هکتار

یونجه تراریخته در سطح 1/22 میلیون هکتار

کلزای تراریخته در سطح 876 هزار هکتار 

چغندرقند تراریخته در سطح 458 هزار هکتار 

پاپایای تراریخته 1000 هکتار

کدوی تراریخته 1000 هکتار 

سیب تراریخته 1000 هکتار

سیب زمینی تراریخته 3000 هکتار

 

 

 

آمریکا در سال 2017 با کشت 34 میلیون هکتار سویای تراریخته، رتبه اول تولید این محصول در جهان را به خود اختصاص داده است. 

 

سویا دومین محصول مهم آمریکاست. 94% یا 34 میلیون هکتار از سویای کشت شده امریکا در 2017  تراریخته بوده است. سویای تراریخته دارای صفاتی چون تحمل به علف‌کش، اولئیک اسید تک سیر نشده بالا و غنی شده با امگا 3 بوده‌اند. 

 

 

 

آمریکا، در سال 2017 مجوز کشت و تولید سویای متحمل به خشکی را صادر کرد.

 

 

یونجه سومین محصول مهم آمریکاست. 14/4 درصد یا 1/2 میلیون هکتار از یونجه کشت شده در امریکا در سال 2017، تراریخته بود. از سال 2015  یونجه تراریخته متحمل به علف‌کش و با لیگنین پایینتر و قابلیت هضم بالا با نام تجاری Harv Extra TM به کشاورزان آمریکایی عرضه شد.

 

 

نرخ پذیرش چغندرقند تراریخته، در آمریکا در 2017 به مانند سال‌های قبل 100% بود. سطح زیر کشت این محصول حدود 458 هزار هکتار بوده است. 

 

 

 

امریکا در 2017، 36/8 میلیون هکتار ذرت کشت کرد که 33/84 میلیون هکتار آن ذرت تراریخته بود (نرخ پذیرش 93/4 درصد). ذرت تراریخته درآریکا دارای صفتی چون تحمل به علف‌کش، مقاومت به حشره و تحمل به خشکی بوده‌اند.

 

 

سود اقتصادی حاصل از کشت ذرت تراریخته متحمل به خشکی در آمریکا در 2016 به تنهایی 20 میلیون دلار بوده است که ناشی از تولید پایین‌تر به علت کاهش استفاده از آب، کارگر و سوخت یوده است.

 

 

 

 

میزان پذیرش بالای محصولات تراریخته از سوی کشاورزان در آمریکا به دلیل بازده اقتصادی بالای این محصولات بوده است. کشورهای تولید کننده محصولات تراریخته پر بازده، با افزایش توان رقابت، توانسته اند امنیت غذایی سایر کشورها را در دست بگیرند.  

 

 

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) یکی از نهادهای وابسته به وزارت بهداشت این کشور است و مسئولیت صدور مجوز و نظارت بر کلیه مواد غذایی، بهداشتی، آرایشی و دارویی و محصولات دامپزشکی در ایالات متحده آمریکا بر عهده این سازمان است. گواهی نامه ها و مجوزهای این سازمان برای کلیه کشورهای جهان معتبر بوده و نقش مهمی در تصمیم گیریهای ملی سایر کشورها برای اعطای مجوز به محصولات مختلف دارد. سازمان غذا و داروی آمریکا با وجود قوانین مفصل خود در مورد محصولات تراریخته، تاکنون مجوز سلامت و کیفیت حدود 170 محصول تراریخته را صادر کرده است. 

 

 

تلاش آمریکا برای در انحصار نگه داشتن فناوری تولید محصولات تراریخته به عنوان ابزاری برای تأثیر بر امنیت غذایی جهان

 

 

آمریکا در سال 1975 طی کنفرانسی اعلام کرد تا هنگامی که خطرات بالقوه ژنتیک بهتر شناخته نشده است، دانشمندان جهان آزمایشات در این حوزه را متوقف کنند!!!

این در حالیست که از سال 1996 تا 2016 آمریکا همواره کشور پیشرو در زمینه کشت، تولید و مصرف محصولات تراریخته بوده است و اکنون تقریباً همه کشورهای جهان مصرف کننده محصولات تراریخته تولید شده در آمریکا هستند. 

 

 

آمریکا با ایجاد فناوری هراسی در سایر کشورها توانسته با کمک مهندسی ژنتیک بر امنیت غذایی جهان، به ویژه در مورد محصولات اساسی، سلطه یابد و رقبای اروپایی خود را از صحنه حذف کند. هم اکنون صنعت غذایی و به ویژه دام و طیور اروپا، وابستگی بالایی به آمریکا دارد و بخش زیادی از واردات اروپا از آمریکا را محصولات تراریخته تشکیل می دهد. برای نمونه راجع به سویا، اتحادیه اروپا 1 تا 2 میلیون تن سویای غیر تراریخته و آمریکا 100 میلیون تن سویای تراریخته تولید می کند که حدود نیمی از آن در داخل آمریکا مصرف می شود و نیم دیگر به بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای اتحادیه اروپا وارد می شود. 

 

 

یکی از راههای ایجاد فناوری هراسی در جهان توسط آمریکا، حمایت مالی از جریاناتی مانند صلح سبز یا GreenPeace است. صلح سبز جریانهای مقابله با مهندسی ژنتیک را هدایت می کند. اسپانسرهای مالی 360 میلیون دلاری صلح سبز، شامل 200 شخص و نهاد است که در بین آنها بنیاد راکفلر، بنیاد ترنر (مالک CNN)، بنیاد تاید و بنیاد نیویورک تایمز دیده می شوند. 

 

 

در سطح مدیران جریان صهیونیستی صلح سبز، بخشی به عنوان هماهنگ کننده مقابله با مهندسی ژنتیک در خاورمیانه وجود دارد!

 

 

در سالهای اخیر با افزایش پیشرفتهای ایران در زیست فناوری و بومی سازی فناوری تولید محصولات تراریخته، فشارها و تبلیغات خلاف واقع به ویژه از سوی برخی اشخاص مرتبط با جریان صلح سبز، علیه فناوری تولید ملی محصولات تراریخته شدت یافته است. حاصل این جریان رسانه ای تاکنون افزایش شدید وابستگی کشور و تهدید امنیت غذایی بوده است. 

 

 

چریان ضد فناوری داخلی به طور ویژه فناوری مهندسی ژنتیک، زیست فناوری و فناوری تولید محصولات تراریخته را هدف قرار داده و در این زمینه به انتشار مطالب کذب میپردازد. از جمله این شایعات میتوان به انتشار شایعه ممنوعیت تولید و مصرف محصولات تراریخته در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته جهان اشاره کرد. این در حالیست که کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، استرالیا، ژاپن و برخی کشورهای اروپایی تولید کننده محصولات تراریخته هستند و در برخی موارد تا 100% محصول تولیدی آنها تراریخته است. آمریکا بزرگترین کشت کننده، تولید کننده و مصرف کننده محصولات تراریخته طی 21 سال گذشته در جهان است. 

 

سطح زیر کشت چغندرقند تراریخته در آمریکا و کانادا

کشت و تولید ذرت تراریخته در جهان طی 21 سال گذشته

کشت محصولات تراریخته در اروپا

وضعیت کشت محصولات تراریخته در جهان؛ 2015

وضعیت کشت محصولات تراریخته در جهان؛ 2016

افزایش سطح زیر کشت جهانی محصولات تراریخته در سال 2016

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری تعلق دارد.